

Η σκωληκοειδής απόφυση βρίσκεται στην αρχή του παχέως εντέρου στην περιοχή του τυφλού στη δεξία κάτω κοιλιακή χώρα. Η φλεγμονή της σκωληκοειδους απόφυσης ονομάζεται οξεία σκωληκοειδίτιδα και εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία χωρίς ωστόσο να αποκλείοναται και οι ενήλικες.
Η εγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας
Συμπτώματα
Αρχικά, ο πόνος εντοπίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα. Με την εξελιξη της νόσου μετατοπίζεται προοδευτική ο πόνος στο δεξί κάτω μέρος της κοιλιάς και είναι πιο εντοπισμένος και έντονος. Ακόμα και η παραμικρή επαφή στο σημείο αυτό αυξάνει τον πόνο. Ναυτία, εμετός, πυρετός και είναι επίσης κοινά συμπτώματα.
Αιτίες
Κύρια αιτία της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η απόφραξη της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση όσο το δυνατόν νωρίτερα με αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι η μοναδική θεραπεία προκειμένου να αποφευχθεί ρήξη του οργάνου με συνέπεια την ανάπτυξη μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης , της οξείας περιτονίτιδας.
Η επέμβαση πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Και στην περίπτωση της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι ο ελάχιστος μετεγχειριτικός πόνος, η άμεση επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητες του κατόπιν νοσηλείας μιας συνήθως ημέρας.